top of page

Zet de feestdagen naar je hand.

Sommigen onder ons kunnen niet vroeg genoeg beginnen met de kerstsfeer, maar voor anderen zijn de eindejaarsfeesten een uitdaging. Er moeten cadeaus gekocht worden, beslist worden over de menu, boodschappen doen, het huis op orde, de regelmaat is weg...

Ik beken, ik ben zelf geen fan. Er zijn momenten geweest dat ik boos uitviel en zei dat ik geen cadeaus meer zou kopen en niets meer zou doen met kerst. Daar had niemand iets aan. Daarom doen we het nu anders. Ik deel je graag een paar tips.


Kerstkaartjes

Leuk om krijgen en om te maken maar ook stressvol want het moet origineel zijn, op tijd klaar zijn... Nu sturen we online een foto van ons gezin. Meestal is dit een vakantiefoto of we maken een selfie. Wie een kaartje stuurt, krijgt eentje terug. Zo neemt het hier de stress weg dat de kerstkaartjes niet tijdig de deur uit zijn.


Cadeaus

Spreek af voor wie je een cadeau koopt. Lukt het niet meer voor dit jaar, ga dan het gesprek aan over hoe je het volgend jaar gaat organiseren. Beslis vooraf over je budget. Niets lastiger dan in de winkel te staan twijfelen over hoeveel je vorig jaar hebt uitgegeven. Vraag om verlanglijstjes. Het denk- en zoekwerk doe ik vooraf. Wat kan, bestel ik online. Ik werk ook in deeltjes, eerst de cadeaus voor kerst en daarna begin ik aan die voor nieuwjaar. Dat maakt het voor mij veel overzichtelijker.


Te hoge verwachtingen

Dat ben ik helemaal! Het huis op orde, originele hapjes - het liefst nog alles zelfgemaakt, leuke en persoonlijke cadeautjes... Om dan doodop of ziek (ja, dat heb ik ook al een paar keer meegemaakt) aan de feesttafel te verschijnen. Ondertussen pakken we het al een paar jaar anders aan, met de focus op het gezellig samen zijn. Less is more!


Te druk

De kerstperiode kan heel druk worden, soms té. Je mag ook neen zeggen of voorstellen om op een later moment af te spreken. Zorg vooral dat het voor jou (en je gezin) haalbaar blijft. Hou tussen de feestdagen je regelmaat aan.


Je huis tip top

Als er gasten komen, heb ik het huis graag in orde. Maar waar je gasten écht op letten zijn rondslingerende spullen. Als je die wegdoet (of tijdelijk in een mand opbergt), ziet je huis er meteen heel wat opgeruimder uit. Zorg voor verse bloemen en kaarsen en zo is je huis is meteen klaar voor gasten!


Menu kiezen & boodschappen

Op kerstavond kiezen we voor gourmet of raclette. Daar is weinig werk aan maar het grote voordeel is dat je met je gasten aan tafel kan zitten en je niet staat te puffen aan je fornuis om alles gelijktijdig klaar te hebben. Dit jaar is het raclette. Het voordeel is dat het nu al volop in de winkels ligt en lang houdbaar is. Ik breng dus af en toe al wat mee als ik de wekelijkse boodschappen doe. Dan is het ook qua budget gespreid. Je vindt in de winkel ook tal van klaargemaakte gerechten, je kan afhalen of zet anderen aan het werk en laat iedereen wat meebrengen.bottom of page