top of page

Over olifanten en konijnen

Afgelopen week leek het alsof ik thuis alleen maar konijnen had af te werken. Allerhande losse taken en niet altijd even boeiend om te doen. En je weet wat ze zeggen van konijnen… Er kwamen alleen maar konijnen bij.

Het is Elke Geraerts van Better Minds at Work die de olifanten en konijnen introduceerde. "When you are hunting elephants, don’t get distracted chasing rabbits." Olifanten zijn de belangrijke opdrachten die je volledige focus en aandacht vragen. Konijnen staan voor minder belangrijke taken die minder concentratie vragen.

De voorbije week had ik vooral konijnen. Best vermoeiend!

Hoe hou je hoofd koel met al die konijnen? >>> 5 tips!

  1. Hou voor ogen waarvoor deze taak nodig is - waar past ze in een groter geheel? Bv: Als je nu op reis gaat en je bent niet volledig gevaccineerd, dan moet je een PCR aanvragen.

  2. Schrijf alle taken op en bepaal hun prioriteit. Check hier zeker de tip van de prioriteitenmatrix!

  3. Probeer je niet te ergeren aan zaken waar je geen vat op hebt. Bv: Je wilt jouw code voor een gratis PCR test aanvragen maar de website om dat te doen ligt plat. Dat konijn krijg je dus niet afgewerkt op het moment dat je dat wilt doen.

  4. Neiging tot uitstelgedrag? Stel jezelf de vraag wat het effect zal zijn als je de taak uitstelt en hoe de situatie zal zijn wanneer de deadline er is. Welke (negatieve) gevolgen kan uitstellen hebben? Zo kan het zijn dat het uitstellen uiteindelijk meer stress en gedoe geeft dan de taak uit te voeren.

  5. Verander je to-do-lijst in een ta-da-lijst! Kijk naar wat je gerealiseerd hebt, ook al ging dat misschien niet altijd even vlot. Wees niet te streng voor jezelf.Comments


bottom of page