top of page

Telewerken - 5 tips

Corona. Ik dacht, net als iedereen wellicht, dat het van korte duur zou zijn. Toen mijn man en ik gingen telewerken en de kinderen online les hadden, keken we dus vooral op korte termijn. De kinderen studeerden op hun kamer, mijn man in ons bureau/logeer/tv-kamer en ik aan een extra tafel in de eetkamer. Ondertussen ben ik aan mijn derde werkplek in huis.


Na dag 1 verplaatsten we de tafel zodat ze haaks op het raam kwam te staan en niet recht er op. Dat is beter voor de lichtinval en je ogen. Zo stond de webcam ook beter en kwam niemand ongevraagd in beeld. Tip: Zorg voor voldoende licht. Zet je bureau haaks op het raam.


Dit lukte tot mijn vakantie. Na al dat werken moest ik ook ontspannen in dit huis. Terwijl je anders de deur van je werk achter je toetrekt, zag ik nu elke dag mijn scherm en computer staan. Dat was niet bevorderlijk voor de vakantiesfeer. Computer en tafel werden opgeborgen en ik had mijn eetkamer terug. Na de vakantie werkte ik in de keuken aan de bar. De computer trok hier niet steeds mijn aandacht maar qua ergonomie was het niet de beste oplossing.

Tip: Zorg ervoor dat je niet steeds aan je werk wordt herinnerd.


Dus koos ik de eettafel als werkplek. 's Morgens zette ik mijn scherm en pc klaar, 's avonds ruimde ik netjes op. Mijn werkspullen borg ik op in een houten opbergkist.

Tip: Respecteer het clean desk-principe


Voor mijn huisgenoten is de eetkamer, die doorloopt in de keuken de plek om even te onstpannen van werk of studies en iets te eten of te drinken. Het gebeurde dat ik al aan het werk was en mijn huisgenoten nog aan het ontbijt zaten. Niet bevorderlijk voor de concentratie. Daarom ging ik op zoek naar een aparte werkplek. Niet zo simpel. De badkamer, wasplaats en onze slaapkamer bleven nog over. Onze slaapkamer bleek de enige plek die overdag niet werd gebruikt. Dus heb ik daar nu een bureau geplaatst. Ik had liever de slaapkamer als slaapkamer gehouden maar wonderwel lukt het werken daar supergoed. Leve ook de achtergronden in teams. Anders kijkt mijn gesprekspartner tijdens een videocall recht in mijn kleerkast.

Tip: Kies een plekje waar je rustig kan werken.


Ik wil het nu nog wat gezellig aankleden. Een plantje volgt nog.

Tip: Maak het persoonlijk en zorg voor groen.
bottom of page